sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Tylsän päivän puuhastelua

Tänään ei ole oikein oma olotila sallinut lenkkeilyä, mikä on kyllä harmi, koska ulkona on kai likemmäs 15 astetta lämmintä. Aurinkokin välillä pilkahtelee pilvien takaa. Koirat olivat aamulla seitsemältä jo pirteinä, mutta kas kummaa, nukkuivat neljän tunnin päiväunet, kun ei toimintaa ollutkaan tarjolla heti aamusta. Nyt kämppä on siivottu, pyykkiäkin pesty, aamulla vähän haravoinkin, joten olen sitten tylsyyttäni yrittänyt tässä iltapäivällä keksiä puuhaa koirille.

Nyt on siis treenailtu kaikenlaista pientä, ensin Pitsin hedelmäkoriin menoa, ekaa kertaa ulkona terassilla. Se sujuu kuin tanssi, paikan vaihdos ei vaikuttanut asiaan mitenkään. Pitää kuvata vielä pätkä projektivideota varten, koska nyt on koiralla kyllä lamppu syttynyt lopullisesti. Se tarjoaa ensin etujalkoja, ja jos ei naksua tipu, niin sitten takajalkoja. Koitan vielä saada sen "kokoamaan" kroppaansa niin, että menisi sekä etu- että takajalat yhtä aikaa koriin, kaipa sekin edesauttaa agissa tarvittavaa vartalon hallintaa? Kori ei kuitenkaan ole niin pieni, että kaikkien jalkojen laittaminen koriin olisi koiralle epämukavaa. Takapihalla Pitsi treenaili myös "lyhennettyä nimeään",  jonka piti olla Pi, mutta eipä se näytä siihen reagoivan, vaan Tsi tuntuu toimivan huomattavasti paremmin. Olkoon sitten semmoinen, ei kai sillä väliä ole. Penni vaan sattuu olemaan Pe, mutta ehkä tuo ts-äänne on sitten pennulle jotenkin helpompi tunnistaa?

Sitten otettiin häkkileikkejä. Niissä Penni edistyy loistavasti, draivia takaisin häkkiin piisaa, etenkin kun kun pitää pannasta vastaan ja vähän yllyttää. Sehän tietenkin pysyykin häkissä hienosti, ilman käskyäkin. Nyt alan treenata erilaisia etäisyyksiä ja kulmia häkkiin lähetyksessä, ja sen kanssa voisi kyllä siirtää häkin jo takapihallekin, en usko että suoritusvarmuus siitä muuttuu. Kuivuisi nyt tuo piha vähän, niin voisi tehdä ohjausharjoituksia ja lähtötilanteita! Pitsin kanssa en sitten taas ole vielä onnistunut rakentamaan häkissä ololle tarpeeksi arvoa, joten sitä tehdään sitten rauhassa uudestaan ja uudestaan, kunnes homma sujuu. Se siis pyrkii häkin ovesta ulos heti, jos ei muuta toimintaa sillä hetkellä ole. Pitää vaan hillitä itseään ja olla käyttämättä mitään "odota" tms. käskysanoja ennen kuin häkki on sieltä poistumista kivampi pennun mielestä. Yhden kerran sain sen odottamaan vapautussanaa ihan tosi asiallisesti istualtaan nelisen sekuntia, pitempään en uskaltanut venyttää. Pikkuruista edistystä, siis.

Lopuksi tehtiin vielä pöytätreeni, Pitsi on kyllä niin pro siinä hommassa että oikein naurattaa! Siinä se pönöttää totisena kuin tinasotilas! Eikä kyllä tarjoa istumista, kun ei siitä ole missään vaiheessa ikinä palkittu, muuten kuin häkissä ja perusasennossa. Tässä näkyy koirien luonteiden erilaisuus kyllä todella vahvasti, Pennin on edelleen kolmevuotiaana vaikeaa olla liikkumatta kolme sekuntia, Pitsi jaksaa helposti vaikka kymmenen... Hampaiden katselmus sujuu hienosti, kun vaan muistaisi käyttää käskysanaakin. Jatkossa pitää tämäkin treenaus siirtää terassille ja takapihalle, alkaa olla liian helppoa hommaa  Pitsille. Penni treenasi pöydällä pään laittamista taluttimen lenkkiin naksun avulla, ajattelin hankkia sille agitaluttimeksi sellaisen pikkukoirille tarkoitetun noutajataluttimen niin ei tarvitse kummemmin itse sitä koiralle pukea, vaan se voi itse pujottaa päänsä taluttimen lenkistä.

Voi kun pääsisi tuon Pitsin kanssa johonkin näyttelykoulutukseen, mutta eipä niitä taaskaan kukaan täällä päin järjestä. Tai no, jos haluaa maksaa itsensä kipeäksi niin sitten, mutta en kyllä maksa yli 10 euroa treenikerrasta etenkään kun rotukohtaisia vinkkejä tuskin on luvassa. Elävästi on muistissa viime vuoden näyttelykurssi, jossa rotukohtaisia neuvoja luvattiin, ja kinasin sitten kouluttajan kanssa siitä, onko kääpiöpinseri ravaaja- vai laukkaajatyyppiä. Jos joskus on nähnyt kääpiöpinserin ravaavan, ei pitäisi olla asiasta epäselvyyttä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti