keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Att tävla i Sverige - siis kisaaminen Ruotsissa

Olen saanut paljon kyselyitä siitä, miten tämä Ruotsissa tai ylipäätään ulkomailla agissa kisaaminen oikein käytännössä tapahtuu. Tähän postaukseen kokoan vinkit siitä, miten hommat meidän kohdalla hoituivat keväällä 2016. Säädökset ja vientisäännöt ym. muuttuvat koko ajan, joten Evirasta saa aina parhaiten ajan tasalla olevan tiedon rokotusten ja madotusten suhteen.

Ohjaaja
Ohjaajan piti luoda itselleen käyttäjätili Ruotsin agilityliiton tietokantaan SAgiKiin. Omia tietoja muokkaamalla saattoi lisätä itselleen yhteystietoja ja koiria, ihan kuten Suomenkin systeemissä. Oletan, että ohjaajalla pitää olla kotimaansa lisenssi, mutta ei sitä kyllä missään kohtaa kysytty, eikä seuraakaan. Lähtölistaan ilmestyi seuran kohdalle teksti "Finland", vaikka SAgiKissa seuran kohdalla lukee "Foreign club".


Koira
Ennen kuin koiran saattoi lisätä itselleen SAgiKissa, piti sen tiedot saada Ruotsin kennelliiton "koiranettiin" eli Hunddataan. Se tapahtui näppärästi ja nopeasti lähettämällä kuva/skannaus koiran suomalaisesta rekisteritodistuksesta Ruotsin kennelliittoon osoitteeseen reg@skk.se. Hunddataan lisäämisessä kesti yhden arkipäivän verran, eikä se maksanut mitään.


Koira lisätään ohjaajalleen SAgiKissa syöttämällä rekisterinumero sille tarkoitettuun kenttään, ihan kuten Suomessakin. Lisäksi pitää valita koiran koko- ja tasoluokka, laitoin tietenkin samat kuin täälläkin, siis mini 3. Ruotsissa koirat keräävät nousupisteitä ("pinnejä") hyppy- ja agiradoilta erikseen, joten sama koira voi olla vaikkapa 3lkassa hyppäreillä ja 1lkassa agiradoilla.

Matkustaakseen Ruotsiin & kisatakseen siellä koira tarvitsee samat rokotukset kuin täälläkin, sekä lemmikkieläinpassin. Pennin passi hankittiin tätä matkaa varten, se maksoi 58 euroa ja on voimassa koiran eliniän. HUOM! Palatakseen takaisin Suomeen koira tarvitsee matolääkityksen ekinokokkoosia vastaan. Evira opastaa aiheesta näin:

"Lääkitys on asianmukainen annos pratsikvantelia tai epsiprantelia sisältävää, koiralle hyväksyttyä lääkettä ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Se annetaan Suomen ulkopuolisessa maassa 1-5 vrk ennen maahantuloa. Lääkettä ei siis voi antaa enää rajalla juuri ennen rajan ylitystä. "

Eli käytännössä koiralle pitää syöttää matolääke 1-5 vrk ennen Suomeen paluuta, ja siitä pitää saada eläinlääkärin merkintä tai leima lemmikkieläinpassiin. Siis jos aiot palata Suomeen sunnuntaina, on leima haettava viimeistään lauantaina. Me hommasimme leimamme ruotsalaiselta eläinklinikalta, ja pulitimme siitä suolaiset 21 euroa.

Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen hoidettiin niinikään SAgiKissa, kilpailu valitaan listasta ja koira omista koirista, kuten täälläkin. Systeemi näyttää fiksusti merkin niiden kisojen kohdalla, joihin ilmoittautujalla on sopiva koira. Ainoa ero Suomen systeemiin on se, että ilmoittautumiset tupsahtivat kirjaimellisesti ostoskoriin, jonne ne saattoi jättää pariksi päiväksi, ja käydä sitten maksamassa pois Visalla. Mastercard olisi käynyt myös, muista korteista en osaa sanoa. Ei siis tarvinnut räpeltää erikseen verkkopankkia, jee!


Heti ilmoittautumisen jälkeen ohjaajan ja koiran nimet tupsahtavat näkyviin kyseisen kisan osanottajalistaan. Kyllä, SAgiKista näkee siis etukäteen, ketkä aikovat osallistua mihinkin kisaan, ja millä koirilla. Koirien tietoja voi vieläpä tarkastella suorasta linkistä, joka näyttää koirien saamat sertit, nollaprosentit, muutamat viimeiset kisat ja kaikki. Joillakin koirilla on nimensä perässä keltainen tähti, näillä koirilla on valiotitteliin tarvittavat sertit täynnä.

Vastaava koetoimitsija eli tävlingsledare vastaa tiedusteluihin sähköpostilla ihan kuten Suomessakin, ainakin, kun tiedustelut lähetti ruotsiksi. Varmasti vastaavat kyllä englanniksikin.

Kisavalikoima on Ruotsissa suppeampi kuin täällä, kisoja on määrällisesti vähemmän, ja niissä on vähemmän startteja tarjolla, kuin täällä. Kahden startin päivät ovat tosi yleisiä, samoin joukkuekisat.

Hyödyllistä sanastoa
anmälan                     ilmoittautuminen
tävling                       kilpailu
avmaskning               madotus
sista anmälningsdag  viimeinen ilmoittautumispäivä
stängd för anmälan    ilmoittautumisaika on päättynyt
öppen för anmälan     ilmoittautumisaikaa on vielä jäljellä
inbjudan                     kisakutsu
domare                       tuomari
agilityklass                 agikisa
hoppklass                   hyppykisa
storlek                        koko, kokoluokka
startlista                     lähtölista
efteranmälning           jälki-ilmoittautuminen
ekipage                       koirakko
funktionär                   toimitsija
officiell                       virallinen
inofficiell                    epävirallinen
lag                               joukkue, joukkuekisa
PM                              kisakirje (joka muuten näkyy vain SAgiKissa, ei tulee meiliin, kuten täällä)
fullcertad                     koiralla on valiotitteliin tarvittavat sertit täynnä
banvandring                rataantutustuminen
referenstid                   ihanneaika
prisutdelning               palkintojenjako
diskad                          hylätty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti