keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Uudesta vinkkelistä

Eilen pääsin katselemaan epävirallisia agikisoja ihan uudesta näkökulmasta, eli siis tuomarin silmin. Hiukan epäröiden otin pestin vastaan, enhän ole koskaan ennen ollut tuomarina, mutta uskalsin kuitenkin lupautua, kun sain suunnittelemieni ratojen tarkistukseen apua ihan oikealta tuomarilta.

Ratojen suunnittelu olikin yllättävän haastavaa, halusin tehdä kivat radat, jotka ovat ennen kaikkea turvalliset ja kaikille säkäluokille sopivat. Oman haasteensa asetti Kankaanpään kisahallin pienehkö koko, mutta hyvinhän siitä sitten selvittiin kuitenkin.


Mölliluokka SML 25-35-45



Möllirataan jouduin tekemään paikan päällä yhden muutoksen, seiskaputkesta ei päässytkään turvallisesti puomille, joten lisäsin A-esteen alle ylimääräisen putken, jolta pääsi mukavasti puomille (piirroksessa näyttää vähän hassulta kyllä).

Tässä radassa koirakot pärjäsivät hienosti etenkin ennen puomia ja sen jälkeen olevilla osioilla, suorastakin putkesta (12) osattiin jarruttaa aika hyvin seuraavalle putkelle. Putkella 2/10/15 löydettiin oikeaan päähän putkea aika hienosti! Haastavaksi osoittautui hyppy nro 5, se oli todellisuudessa aavistuksen lähempänä seinää, ja aika monikin koira pyyhälsi sen ohi sisäkautta. Muutamat koirat pyrkivät A-esteelle, kun olisi pitänyt mennä 8-putkeen, mutta kohta oli kyllä hiukan vaativa mielestäni. Nolliakin kuitenkin saatiin, kontaktivirheitä tuli aika rutkasti.



Avoin luokka SML 30-40-55



Avointa luokkaa varten toivottiin suunnilleen 2-luokan tasoista rataa, ja tämä oli mielestäni aikalailla sellainen. Halusin tehdä radan, jossa tarvittiin hallintaa, mutta jossa sai kuitenkin myös päästellä menemään, ja jossa myös ohjaajan huolellisuudella on painoarvoa.

Hyvin onnistui monilta "loppusuora," ts. esteet 13 - maaliin. Tällä radalla ei ollut mitään yksittäistä kohtaa, joka olisi selkeästi kerännyt ohjausvirheitä, eniten virhepisteitä tuli kontakteilta ja kepeiltä. Hypyn 3 olin sijoittanut taktisesti niin, että koira piti muistaa ottaa kunnolla mukaan 2-putkelta, eikä vain posottaa seuraavalle putkelle, ja tähän ansaan muutama ohjaaja menikin. Tällä radalla nähtiin oikein kivoja suorituksia, ja pari viihdyttävää ohjelmanumeroakin, kun pari maksia jatkoi 15-hypyltä viistottain kulkeneen raja-aidan yli katsomoon hypätäkseen sitten takaisin kisakentän puolelle jatkamaan rataa.



Oli kyllä mielenkiintoista tarkastella kisoja "tuomarin" silmin, moni ohjaaja teki loistavia ohjausratkaisuja ja tuki koiraansa hienosti. Ymmärrän jotenkin paremmin nyt sen ilon, jonka tuomari saa siitä, kun joku koirakko tekee upean suorituksen juuri minun piirtämällä kisaradalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti